Elbil? Hur laddar jag hemma? Vad är en laddbox?

Idag finns det flera alternativ av elektrifierade bilar, vilket kan kännas snårigt vid en första anblick. Vi kommer att gå igenom de två populära alternativen elbil och plug-in hybrid. Dessutom hur man laddar på smidigaste sätt.

Vill du bidra maximalt till minskade koldioxidutsläpp är den renodlade elbilen det bästa alternativet idag. Den släpper inte ut någon koldioxid under körning och räckvidden blir allt bättre. Med den senaste generationens elbilar, exempelvis Kia e-Niro, kan du ta dig upp till 455 kilometer på en enda laddning och hela 615 kilometer vid stadskörning. – dessutom är Kias elbil e-Niro nästan helt tyst trots att elmotorn har 204 hästkrafter vilket ger bilen en kraftfull acceleration som bjuder på ordentligt med körglädje, säger Johan Björkman som är säljare hos Kia Erikslund.

För dig som mest använder bilen för kortare sträckor men ändå vill ha en lång räckvidd är en Plug-In Hybrid ett bra val. Då kan de kortare sträckorna, exempelvis pendling till och från arbetsplatsen, köras helt på el. Idag finns det ett stort urval av plug-in hybrider på marknaden, där Kia har två av de populäraste: Kia Optima Plug-In Hybrid, med en räckvidd på upp till 62 km på el, och Kia Niro Plug-In Hybrid, med en räckvidd upp till 58 km på el. Det man ska komma ihåg är att Plug-In Hybriderna även har bensinmotorer vilket ökar den totala räckvidden. – när elen börjar ta slut går bilen in i ett hybridläge där både el- och bensinmotor arbetar tillsammans, vilket möjliggör längre resor med lägre förbrukning, avslutar Johan.

Hur laddar jag elbilen och kan jag ladda den hemma?

Att köra på el ska vara enkelt och därför rekomenderar Kia Erikslund att ladda sin elbil hemma. – vi anser att den bästa laddplatsen är bilens ordinarie parkeringsplats, alltså hemma på uppfarten, berättar Sam Lindfors som är Reservdelsansvarig hos Kia Erikslund. Du laddar när du har tid och bilen laddas tryggt parkerad på uppfarten. Dock behöver några saker åtgärdas för att få en säker laddningsmiljö. – Kia och Elsäkerhetsverket rekommenderar att installera en laddbox med en laddkabel typ 2. Till skillnad från ett vanligt vägguttag har laddboxen en säker laddning som är anpassad för elbilar, berättar Sam.

De inbyggda säkerhetsfunktionerna i laddboxen ser till att elen bryts ifall bilen inte är korrekt ansluten. Via laddboxen kan du se hur mycket el du har spenderat samt vilka tider din bil har laddat. Dessutom går laddningen snabbare – en laddbox laddar elbilen snabbare jämfört med ett vanligt eluttag, berättar Sam.

Idag finns det flera olika modeller av laddboxar, där alla erbjuder sina olika fördelar. Hos Kia Erikslund har man valt att samarbeta med ett par tillverkare bland annat välkända Defa.
– Defa erbjuder en helhetslösning för kunden där Defa tar kontakt med kunden och sköter hela resan tills laddboxen är monterad. Boxen är av bra kvalitet och är anpassad efter vårt nordiska klimat, berättar Sam.

Laddboxarna finns i ett flertal varianter med både enfas och trefas där storsäljaren är trefasladdaren på 11kwh – installerar man en trefasladdare med 11 kwh är kunden framtidssäkrad som jag brukar säga. Den klarar att ladda dagens renodlade elbilar och plug-in hybrider samt de som kommer i framtiden, avslutar Sam.

 

Vill du veta mer om elbilar och laddboxar? kontakta oss gärna nedan så berättar vi mer

 

För information om Elbilar:

021- 480 49 10 eller bilavdelning-erikslund@bjorkmansbil.se

För information om Laddboxar:

021- 480 49 30 eller reservdelar-erikslund@bjorkmansbil.sePublicerad: 2019-04-25